Je kunt voortaan geen nieuwsmedium meer open slaan (of klikken) zonder te lezen over de krapte op ons energienet en op de arbeidsmarkt voor monteurs. De vraag naar technici is enorm, mede hierdoor zal de interesse bij werknemers in het vak van hun technische collega’s ook zijn gestegen. Door deze stijgende interesse heeft teamleider Mark van Onderhoud & Storingen in regio Gelderland de taak op zich genomen om elke maand een aantal kantoorcollega’s mee te nemen in het werk van de monteurs.
Tijdens de voorstelronde op regiokantoor in Doetinchem viel op dat eigenlijk iedereen op zijn of haar eigen manier en in verschillende mate wel met het werk van de monteurs te maken heeft bij dagelijkse werkzaamheden, maar dat er nog wel veel onduidelijkheid heerste over de details of de betekenis ervan. Collega’s van planning van werkpakketten die eind- en verbindingsmoffen bestelden, maar eigenlijk niet echt wisten hoe een mof er nou precies uitzag, collega’s die assetdata leveren voor de monteursapp, maar eigenlijk niet echt wisten hoe de data in de app daadwerkelijk gebruikt werd, of, zoals ik, die ervoor zorgt dat sensordata uit het energienet wordt opgeslagen en beschikbaar is voor mensen in de organisatie, maar eigenlijk niet echt wist in wat voor kasten die sensoren hangen en wat ze precies meten. Kortom, voor iedereen een interessante en verhelderende middag op komst.
Wat ook duidelijk werd aan het verhaal van Mark, was de uitdaging die de enorme huidige en toekomstige toename aan monteurs met zich meebrengt. Waar voorheen een monteur af en toe een monteur in opleiding meenam om hem voor langere tijd de fijne kneepjes van het vak te leren, is het nu vaste prik dat een monteur leerling-monteurs bij zich heeft en ze in kortere tijd alles moet leren. Dit vergt het nodige people managing.
Daarna was het tijd om bij een klus van die dag te gaan kijken, in een nieuwbouwwijk in Zutphen. Hier moest het net verzwaard worden, omdat er al spanningsklachten waren van bewoners, iets wat wel vaker voorkomt bij nieuwbouwwijken waar alle huizen voortaan standaard zonnepanelen krijgen. Op een aantal plekken lag de straat al open om nieuwe verbindingsmoffen en aftakmoffen aan te leggen.
Na het aansluiten van een aftakking wordt de verbinding in bubbeltjesplastic gewikkeld en wordt er een aantal zakken zwarte 2-componenten hars in gespoten om alles luchtdicht te maken.
Ook stond er een nieuwe middenspanningsruimte in de wijk, die nog aangesloten moest worden. Erg gaaf om te zien hoe een wijk-“meterkast” er van binnen uitziet, met alle mega-zekeringen, kabels en de transformator. Dit was mijn kans om te zien waar de sensoren waar wij data van opslaan nou hangen en hoe ze eruit zien. Helaas hingen in deze nieuwe kast nog geen laagspanningssensoren, wat wel liet zien dat de uitrol daarvan niet helemaal gesynchroniseerd is met het werk van de monteurs. Later zullen namelijk weer monteurs naar deze plek toe moeten om de sensoren aan te sluiten.
Erg leerzaam en interessant om de praktische kant van de energietransitie en de uitdagingen die daar spelen een keer van dichtbij mee te maken. Wanneer bij jou weer eens de straat open ligt, omdat er aan het energienet gewerkt moet worden, maak vooral eens een praatje met de monteurs en vraag ze naar de uitdagingen van hun werk. Gegarandeerd een interessant gesprek met deze voorvechters in de energietransitie.