Data engineering

Voor een succesvolle energietransitie is data essentieel. Niet alleen het verzamelen van deze data is noodzakelijk, ook het delen van data tussen verschillende partijen zoals netbeheerders, meetbedrijven, consumenten en marktpartijen moet betrouwbaar en veilig zijn. Deze vele datastromen zorgen voor inzicht en maken nieuwe oplossingen mogelijk die nodig zijn voor de energietransitie. 

data engineering infiniot

Versnellen met data engineering

Waar voorheen gecentraliseerde energieproducenten voorspelbare elektriciteit leverden aan ‘eenvoudige’ consumenten, is het energielandschap vandaag de dag complexer geworden met decentrale ‘prosumers’ die zowel energie produceren als consumeren. Ook de komst van weersafhankelijke energieproductie met zonnepanelen en windmolens speelt een grote rol. Het begrijpen en beheersen van deze nieuwe energiesystemen kan niet zonder data.

Wij helpen bedrijven met het maken van slimme data-oplossingen voor deze nieuwe uitdagingen binnen dit snel veranderende energielandschap.

Opslag van complexe data in een datalake

Beschikbaar maken van informatie over herkomst, locatie en betekenis van data

Gedreven data engineers met kennis van het energiedomein

Meer weten?

"*" geeft vereiste velden aan

Privacyverklaring*
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Data Engineering expertisegebieden

Data engineers

Met de steeds groter wordende rol van data binnen de bedrijfsvoering zijn data engineers onmisbaar. Afhankelijk van de data-volwassenheid van bedrijven bouwen engineers oplossingen die in staat stellen om processen te automatiseren, de productiviteit van de werknemers te vergroten en meer datagedreven beslissingen te nemen. Voor het bouwen van dergelijke data-oplossingen combineert de engineer kennis over cloud development, software development en datamodellering.

Lees meer

Datawarehouse

Data engineers zorgen allereerst voor robuuste data-ontsluiting vanuit de operationele systemen zodat gebruikers in staat zijn om bedrijfsbrede vragen te beantwoorden. Met behulp van ETL (extract-transform-load) pipelines brengen de engineers data samen in een datawarehouse en combineren deze in eenduidige en toegankelijke datamodellen. Vervolgens worden hier bovenop zogenaamde datamarts gebouwd, waarin de data wordt toegespitst op een specifiek vraagstuk. De eindgebruiker kan uiteindelijk met de juiste dashboard-tooling waardevolle bedrijfsinzichten verwerven, monitoren en hierop sturen.

Lees meer

Datalake

Met de komst van data science en machine learning algoritmes is er ook een behoefte ontstaan om grote hoeveelheden, vaak ongestructureerde data op te kunnen slaan en te gebruiken: de zogenaamde Big Data. Een data lake biedt hiervoor een centrale, file-gebaseerde opslagplek, waarbij de taak van het structureren van de data komt te liggen bij de vragende partij (doorgaans de data scientist). Met behulp van algoritmes en Big Data processing engines (zoals Spark) zijn data scientists en engineers samen in staat om onbekende waardevolle dataverbanden te vinden die kunnen leiden tot nieuwe waardeproposities of gerichtere marketingcampagnes.

Lees meer

Lakehouse

Zoals de term ‘lakehouse’ doet vermoeden stelt deze technologische ontwikkeling ons in staat om de twee werelden bij elkaar te brengen. Door de data in het data lake op te slaan in gespecialiseerde bestandsformaten zoals Delta Lake of Apache Iceberg kan de kracht van een datawarehouse (gestructureerde datamodellen) worden toegevoegd aan het data lake. De lakehouse-technologie (Spark-SQL) gecombineerd met deze flexibele bestandsformaten resulteert in een sterk schaalbaar en toekomstbestendig datawarehouse geschikt voor zowel traditionele BI doeleinden als data science projecten. Infiniot heeft veel ervaring met het implementeren en ondersteunen van lakehouse-technologie bij onze klanten met Databricks binnen Microsoft Azure.

Lees meer

Data governance

Wanneer data beschikbaar is en toegepast wordt binnen de organisatie, is het zaak dat deze betrouwbaar en veilig is en het gebruik ervan voldoet aan de privacywetgeving. Als de kwaliteit van de data laag is kan er niet voldoende waarde uit gehaald worden. Vaak is het lastig om de oorzaak van lage datakwaliteit te achterhalen, omdat data door vele verschillende systemen en bedrijfsprocessen wordt geproduceerd en op meerdere plekken wordt getransformeerd. Hiervoor kan speciale data governance tooling worden ingezet, zoals een data catalogus waarin informatie over de locatie, herkomst en betekenis van datasets beschikbaar gesteld wordt. Met deze en andere instrumenten houdt een bedrijf grip op de kwaliteit van en de toegang tot data.

Lees meer

Vrijblijvend contact

Ons kantoor bevindt zich op de High Tech Campus in Eindhoven. Je kunt op verschillende manieren contact met ons opnemen.

Meer weten?

"*" geeft vereiste velden aan

Privacyverklaring*
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Infiniot in de praktijk​

We hebben ruime ervaring binnen de energiesector en zijn trots op onze referenties. Benieuwd naar onze projecten? Laat het ons gerust weten!

Vanuit de ambities om meer datagedreven te gaan werken en meer waarde uit de data...
Het elektriciteitsnet wordt steeds dynamischer, waardoor het steeds belangrijker wordt voor netbeheerders (ook wel Distribution...
Stichting ElaadNL is een initiatief van de Nederlandse netbeheerders en bestaat sinds 2009. Sindsdien heeft...

Samen met ons bouwen aan een duurzame toekomst? Neem contact op!

Maak impact. Samen. Jij ook?

"*" geeft vereiste velden aan

Privacyverklaring*
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

×

Welkom bij Infiniot! Wij helpen je graag verder op weg.

× Stel hier jouw vraag