Artificial Intelligence

Artificial Intelligence is bezig met een opmars. Ook binnen de energietransitie maken wij hier volop gebruik van.

data security infiniot

Artificial Intelligence: een belangrijke bouwsteen voor de energietransitie

Artificial Intelligence (AI) of kunstmatige intelligentie (KI) kan onderscheiden worden in twee vormen: sterke en zwakke AI. Bij sterke AI wordt geprobeerd om een computer of software te creëren die zelfbewust is of zo veel mogelijk intelligentie van mens of dier nabootst. Zwakke AI wordt gezien als software die gebruik maakt van menselijke intelligentie als inspiratie, denk hierbij aan zoekalgoritmen en expertsystemen.

Vooral de laatste vorm van Artificial Intelligence wordt binnen het energiedomein veelvuldig toegepast. Voorbeelden hiervan zijn bijvoorbeeld routeoptimalisatie, beeldherkenning en energy trading. Met de inzet van Artificial Intelligence werken we aan het optimaliseren van energienetten en zetten we deze steeds efficiënter in.

Ontwikkeling van energie ruilen waarbij AI helpt

Gebruiken van intelligente Slime Mould Mechanics

AI voor beeldherkenning en computer vision

Meer weten?

"*" geeft vereiste velden aan

Privacyverklaring*
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Stappen maken met Artificial Intelligence

Routeoptimalisatie met Slime Moulds

Het optimaal inrichten van een (energie)netwerk is een uitdaging voor veel bedrijven die netwerken aanleggen. Een netwerk van elektriciteit, water of zelfs glasvezel brengt elk zijn eigen moeilijkheid mee. Door gebruik te maken van intelligente Slime Mould Mechanics (slijmzwammen) is het mogelijk om een optimaal netwerk te creëren om zo de inzet van kabels of andere assets te minimaliseren.

Lees meer

Beeldherkenning en Computer Vision

Binnen vrijwel elk domein is er wel een toepassing te verzinnen voor beeldherkenning. Zo ook binnen het energiedomein. Een voorbeeld is het detecteren van zonnepanelen op daken. In Nederland is het niet duidelijk hoeveel en waar er PV installaties zijn aangesloten op het net (op huizen, zonneparken zijn wel in beeld). Om dit te achterhalen is het een optie beeldherkenning los te laten op satellietbeelden. Zo kan met behulp van computer vision en Convolutional Neural Networks zonnepanelen op daken herkend worden.

Lees meer

Energy trading

Het klinkt misschien nog als toekomstmuziek, energie verkopen aan je buurman. Momenteel wordt energieproductie teruggeleverd aan het net als je het zelf niet gebruikt, echter zou het in de toekomst mogelijk moeten worden geproduceerde energie aan huishoudens in de buurt te kunnen verhandelen. Om dit vloeiend te kunnen laten verlopen zullen kunstmatige intelligente bots elektriciteit automatisch en slim kunnen verhandelen. Ook zou een HEMS (Home Energy Management System) gekoppeld met een slimme Artificial Intelligence bij kunnen dragen aan het slim benutten van de productie en zelfconsumptie.

Lees meer

Vrijblijvend contact

Ons kantoor bevindt zich op de High Tech Campus in Eindhoven. Je kunt op verschillende manieren contact met ons opnemen.

Meer weten?

"*" geeft vereiste velden aan

Privacyverklaring*
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Infiniot in de praktijk​

Onze samenwerkingen leveren bijzondere resultaten op. Wij zijn trots op deze projecten en laten ze dan ook graag zien in onze referentiecases. Hierin laten we onze klanten aan het woord. Benieuwd naar hun ervaring met onze dienstverlening?

Het elektriciteitsnet wordt steeds dynamischer, waardoor het steeds belangrijker wordt voor netbeheerders (ook wel Distribution...
Vanuit de ambities om meer datagedreven te gaan werken en meer waarde uit de data...
Stichting ElaadNL is een initiatief van de Nederlandse netbeheerders en bestaat sinds 2009. Sindsdien heeft...

Samen met ons bouwen aan een duurzame toekomst? Neem contact op!

Maak impact. Samen. Jij ook?

"*" geeft vereiste velden aan

Privacyverklaring*
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

×

Welkom bij Infiniot! Wij helpen je graag verder op weg.

× Stel hier jouw vraag