Deze workshop is opgedeeld in een aantal onderdelen:
Interactieve sessie over energie
Hierin vragen we de kinderen wat ze al weten over energie in het algemeen. Hierbij helpt het als kinderen van tevoren al hebben nagedacht over vragen om te stellen. We vragen ze om dingen te noemen die energie kosten, hier komen altijd erg goede suggesties voor. Dan vragen we ze waar energie vandaan komt, bijvoorbeeld bij hun thuis. Kinderen weten vaak al meer details dan je verwacht, mooi om te zien! Ook vertellen we over verschillende vormen van het opwekken van energie, duurzaam en fossiel, en over de voor- en nadelen hiervan. Dit slaat een mooie brug naar het volgende onderdeel, waar het trillemma van de energietransitie tussen kosten, duurzaamheid en energiezekerheid in spelvorm wordt nagespeeld.
Energie Trilemma spel
Dit spel is ontwikkeld door onze eigen Kevin van den Bekerom. Het doel van het spel is om een stad te bouwen met verschillende tegels en van energie te voorzien. Er zijn consumptie tegels, zoals een Stadswijk (zie foto), een Ziekenhuis of een Buurtbatterij, en opwektegels, zoals een Windmolenpark, Nucleaire centrale of Kolencentrale. Elke ronde komt er een consumptie tegel in de stad bij, waardoor de totale stad meer energie nodig heeft. Dan is er de mogelijkheid om een nieuwe opwektegel erbij te kopen, waardoor aan de energiebehoefte voldaan kan worden. Aan het einde van de ronde wordt telkens de balans opgemaakt. Zijn er Klagende Klanten die niet van energie kunnen worden voorzien? Zijn er Walgelijke Wolkjes ontstaan doordat er fossiele energiecentrales zijn gebruikt? Hoeveel van het gelimiteerde budget is er nog over?
De kinderen worden vaak al enthousiast als ze het woord spel horen, en nadat ze een paar rondes gespeeld hebben en het door hebben, zijn ze erg fanatiek en willen ze de hoogste score van de klas halen met hun groepje. De complexiteit van de balans vinden tussen kosten, duurzaamheid en energiezekerheid wordt ze hierdoor op een speelse manier duidelijk.
Bouwpakketten
Om de kinderen nog beter te laten zien wat het opwekken van duurzame energie echt inhoudt, nemen we een aantal bouwpakketten mee. Dit zijn bijvoorbeeld voertuigen die door middel van een zonnepaneeltje of waterkracht gaan rijden en lampjes die aangaan bij het draaien van een windmolen of een waterrad. Voor de kinderen is dit als een soort magie wanneer de met het draaien van de wieken een lampje zien gaan branden of de auto bijna vanzelf ervandoor gaat. Het enthousiasme en fanatisme spat er hier weer vanaf!
De workshop is opgezet voor groep 7/8 van de basisschool. We verzorgen deze vaak voor een paar klassen tegelijk, die dan elkaar afwisselen waardoor het voor ons een dagvullend programma wordt. De indeling van de dag is altijd aangepast aan de wensen van de leraren en het rooster van de leerlingen.
Word je hier nou enthousiast van en ken je een basisschool die dit graag een keer wil meemaken, laat het ons weten!