Certificeren voor Azure: aan- en afraders

Thuis hangt de vlag met rugzak uit, want ik ben eindelijk geslaagd voor het examen van AZ-203 “Developing Solutions for Microsoft Azure”! De voorbereiding was… pittig. Terugkijkend bedenk ik me dat ik een aantal dingen anders zou doen. In deze blog deel ik mijn ervaringen ter lering en (leed-)vermaak voor iedereen die zich wil certificeren op hun Azure-kennis. Alle aan- en afraders op een rijtje!

TL;DR

* Azure trainingen zijn duur, maar kan de moeite waard zijn als je wilt certificeren.

* Doe het samen als dat kan.

* De kans is groot dat je meer tijd nodig hebt dan de training alleen, reken minstens 80 uur extra als je bij 0 moet beginnen.

* Zorg dat je een goed inzicht hebt van de scope; wat is wel/niet deel van de studie.

* Gebruik vooral de ‘challenge’ opdrachten van de training.

* Het oefenexamen kan je een goed beeld geven op welk niveau je kennis ongeveer zit.

* Doe je het examen vanuit huis? Run dan de test-tool van PearsonVUE op je laptop/pc om te checken of het examen daar wel gaat werken.

Voordat je begint

* Als je naar de onderwerpen kijkt, wat is het huidige niveau van je kennis en ervaring daarvan? Voor mij was dat simpel, want ik stapte blanco in. Als je twijfelt aan je kennis of ervaren bent in minder dan de helft van de onderwerpen, dan zou ik de Microsoft Official Course (MOC) kiezen. Voor AZ-203 was er geen flexibiliteit in het stevige prijskaartje en helaas zal je hier niet aan ontsnappen als je een goed inzicht wilt krijgen van de scope en materie van het examen.

* Als je al zeer ervaren bent met alle onderwerpen, dan kan je beginnen met een oefenexamen bij measureup, de enige officiële partij die Azure oefenexamens geeft. Voor AZ-203 kost dat circa 95 euro, wat een relatief klein bedrag is ten opzichte van een 5-daagse training. Er zijn wel een paar opmerkingen over dat examen verderop in deze blog die ik even zou lezen.

* Als je de training gaat doen is het ideaal als je het samen met een collega kan doen, zodat je een aantal opdrachten samen kunt uitvoeren. Ik heb daarmee veel sneller kunnen leren.

* 5 dagen studeren was voor mij veel te weinig. Ik heb er nog vele avonden aan besteed voordat ik het eindelijk onder de knie kreeg. Mijn advies; als je de training doet, ga er dan vanuit dat je studie na de training nog doorloopt om alle materie te behandelen, dus neem je de tijd voor elk onderwerp.

* Het is absoluut makkelijker als je al werkt met Azure voor je baas of klant, maar het kan ook zonder. Je kunt gratis accounts met credits maken om te experimenteren met Azure.

Microsoft Official Course (MOC)

* Alleen gecertificeerde partners mogen deze training geven en dat zijn er een stuk of zeven in Nederland. Mijn ervaring met de partij waar ik voor koos was matig, op zijn best. En eerlijk gezegd verwacht ik weinig beters bij de beschikbare alternatieven. Om het kort te beschrijven: als je echt geluk hebt, dan heb je een docent in je klas die je inhoudelijk meer kan vertellen over de materie en je uit de brand helpt als je vastloopt bij een opdracht. Zodoende word je op jezelf aangewezen, vandaar dat ik aanraad om dit samen met een collega te doen. De training bestaat uit digitale boeken en opdrachten.

* De digitale boeken vind ik erg prettig en hebben mij goed inzicht gegeven van de onderwerpen waarop je getoetst wordt.

* De opdrachten zijn er in een aantal smaakjes: normaal en challenges in verschillende niveaus. De normale opdrachten zijn zo instructief dat het je levenslust gaat aantasten, niet doen dus. Ga voor de challenges en doe die samen met iemand. Dat werkt verreweg het beste. Je kunt trouwens een deel van die opdrachten ook vinden op GitHub, maar dat zijn geen challenges.

Oefenexamen (Measureup)

* Reviews geven aan dat de oefenexamens gedateerd zijn en dat is logisch omdat de vragenpool van het uiteindelijke examen constant wordt aangevuld. Daarmee is de pool ook enorm groot. Toch vind ik het oefenexamen niet nutteloos, want de meeste vragen zijn nog steeds relevant, vooral vanwege de uitgebreide toelichting bij de antwoorden.

* Het verschil tussen het oefenexamen en het echte examen is best groot. Ten eerste zijn de vragen van het oefenexamen slechts een kleine greep uit een veel grotere pool in het officiële examen, dus de kans dat je dezelfde vragen tegenkomt is nihil. Ten tweede lijken ze visueel niet eens op elkaar en is de performance van het oefenexamen veel slechter dan het officiële examen. Maar wat wel overeenkomt is de soort vragen: case studies, code fragmenten invullen door middel van click-and-drag en multiple choice. Wel fijn om hier alvast aan te wennen.

Het uiteindelijke examen (PearsonVUE)

Ik heb examen vanuit huis gedaan. Microsoft laat dit doen door PearsonVUE. Het is goed te doen, maar je moet wel met een aantal puntjes rekening houden:

* Test je laptop/pc! Het examen doe je met een applicatie die je van PearsonVUE moet downloaden, die wordt tevens gebruikt om te testen of je machine geschikt is om het examen op te runnen. De test liep vast op de laptop waar ik mee wilde werken, maar gelukkig kon ik een andere gebruiken waar het wel werkte.

* Tip: gebruik NIET je telefoon. Er wordt gevraagd of je een smartphone bij je hebt, want daarmee willen ze dat je foto’s maakt van je identiteitsbewijs en je werkplek. Als je dat wel doet krijg je een linkje naar je telefoon gestuurd die niet meer werkt.

* Voordat het examen begint wordt er ook gevraagd naar je huidige kennisniveau in het kader van feedback. Ik vraag me af of die input invloed heeft op de moeilijkheidsgraad van het examen…

Succes!

Het meeste bereik je met comic sans. Eh, common sense. Je kunt, zonder veel kennis te hebben van C# of de types en classes die horen bij bepaalde faciliteiten, de termen uit de boeken herkennen in de code en zo herleiden wat de bedoeling is. Zo heb ik veel vragen goed kunnen beantwoorden. Neem de tijd voor de vragen, sommigen krijg je maar één keer en kan je niet later aanpassen. Lees ook de opdrachten rustig door. Case studies hebben naast een globale beschrijving vaak ook requirements en issues, wat goed helpt bij het vinden van je antwoord. Mocht je ook met certificering aan de slag zijn, dan hoop ik dat deze blog jou heeft geholpen en ik wens je veel succes met je studie!

Data Scientist/Engineer

Meer weten?

"*" geeft vereiste velden aan

Privacyverklaring*
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Thuis hangt de vlag met rugzak uit, want ik ben eindelijk geslaagd voor het examen van AZ-203 “Developing Solutions for Microsoft Azure”! De voorbereiding was… pittig. Terugkijkend bedenk ik me dat ik een aantal dingen anders zou doen. In deze blog deel ik mijn ervaringen ter lering en (leed-)vermaak voor iedereen die zich wil certificeren op hun Azure-kennis. Alle aan- en afraders op een rijtje!

Data Scientist/Engineer

Meer weten?

"*" geeft vereiste velden aan

Privacyverklaring*
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Dit artikel delen

Bekijk ook deze artikelen

Je kunt voortaan geen nieuwsmedium meer open slaan (of klikken) zonder te lezen over de krapte op ons energienet en op de arbeidsmarkt voor monteurs. De vraag naar technici is...
In het begin van 2023 is aan Infiniot gevraagd of een prototype van een Gridshield module doorontwikkeld kon worden naar een versie die breder getest zou kunnen worden. Hier is...
Om meer inzicht te krijgen in de elektriciteitsnetten en om te voorspellen waar en wanneer problemen zich voordoen, is men binnen Stedin bezig met het ontwikkelen van sensoren. Deze sensoren...

Samen met ons bouwen aan een duurzame toekomst? Neem contact op!

Maak impact. Samen. Jij ook?

"*" geeft vereiste velden aan

Privacyverklaring*
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

×

Welkom bij Infiniot! Wij helpen je graag verder op weg.

× Stel hier jouw vraag