Waar is die software voor nodig?
Als netbeheerder houd je een eigen register van aansluitingen bij en heb je wettelijke verplichtingen om daar rapportage van te doen. Die rapportage wordt gedaan door middel van berichtenverkeer waar partijen als Vereniging Nederlandse EnergieDataUitwisseling (NEDU) en Energie Data Services Nederland (EDSN) regelgeving op uitdragen.
NEDU werkt in opdracht van de marktpartijen en doet wijzigingsvoorstellen naar de overheid over de wetgeving van de Informatiecode Gas en Elektra. Deze wijzigingen moeten vervolgens geintegreerd worden in de energiesector, dit organiseert NEDU met zogenaamde sectorreleases. EDSN heeft de taak om de markt te faciliteren in hun administratieve ketenprocessen. Zij zijn eigenaar van het Centraal AansluitingenRegister (C-AR) en ze bewaken het eenduidig communiceren van meetdata, allocatie, reconciliatie en balancering.
(Bron: EDSN)
Het communiceren van die informatie doen de marktpartijen door middel van berichtenverkeer over het internet. Hiervoor heeft team ADValue het Fudura Aansluit Register ontwikkeld. Daarmee kan Fudura de aansluitingen van GDS’en beheren, marktberichten uitwisselen in de sector en allocatie doen voor Gas en Elektra. De software is in korte tijd hard gegroeid door de eisen die eraan gesteld worden. Er zijn diverse ketenprocessen en protocollen waaraan voldaan moet worden, maar ook de data (berichten en stamgegevens) moet overzichtelijk blijven, ondanks de grote volumes en complixiteit.
Het streven is om het berichtenverkeer zo goed mogelijk te stroomlijnen en protocollen bij elkaar te brengen. Het is een behoorlijke uitdaging om alle betrokkenen op de energiemarkt in deze ontwikkeling mee te nemen om samen tot een platform te komen waarop we verder kunnen. Juist die uitdaging vind ik zo interessant, omdat ik hierdoor de rolverdeling in de markt beter leer kennen en zo kan toetsen of we met de juiste ontwikkeling bezig zijn.