Het mysterie van de toekomst voorspellen

De toekomst is ontzettend moeilijk om accuraat te voorspellen, maar kennis van het verleden kan helpen om toch een goede poging te doen. Voor het energiedomein geldt dat precies zo. Wie wil dat nou niet allemaal te weten komen in één blog?

Wat, wie, waar?

Nadat ‘Het Excursieteam’ (zo hebben we onszelf genoemd tijdens onze onboarding), bestaande uit Lars, Reinier en ik (Iwan) in de eerste maanden van onze Infiniot carrière bij het merendeel van de collega’s op locatie was wezen kijken, konden we natuurlijk niet stil blijven zitten. Wij barstten natuurlijk van de energie (😃) om er weer eens op uit te gaan, en wat beter dan het Dutch Power evenement: “Wie aan de toekomst moet bouwen, moet ook van het verleden houden” in Delft.  

Voor de mensen die het niet weten: Dutch Power is een platform waar kennisdeling en technologische innovatie tussen energiepartijen centraal staat. De partijen worden verbonden om de kwaliteit, betrouwbaarheid en continuïteit van het Nederlandse elektriciteitsnet te waarborgen. Wij als Infiniot zijn daar natuurlijk ook lid. Zodoende was dit het perfecte moment voor Iwan en Reinier om hun excursiedrift te stillen en gelijktijdig een lading (🙂) kennis op bouwen.  

Luchtfoto van The Green Village

De dag begon met een rondleiding door ‘The Green Village’ , tevens de locatie van het evenement. The Green Village is ‘een regelluw openlucht-laboratorium’ wat staat op de plek waar het oude gebouw van de faculteit bouwkunde is afgebrand in 2013. Na de sloop van de restanten van het gebouw is dit laboratorium opgezet. Het is een locatie met de focus op duurzame innovaties in de stedelijke omgeving. Er zijn tot wel 160 prototypes die daar worden getest. Van huisverwarming op waterstof en enorme warmtebuffervaten onder een woning tot fietsen opladen via de standaard en experimenten met DC stroomvoorzieningen. Voor de enthousiastelingen, het parkje (want dat is het eigenlijk wel) is gewoon openbaar toegankelijk tijdens werkuren. 

Verleden en Heden

Nadat we in het heerlijke weer onze innovatieve mindset naar boven hadden gehaald, liepen we vol spanning (😐) de glazen congreszaal binnen. Daar was het tijd voor het hoofdgerecht van de dag. Zoals de titel al deed vermoeden begon het met een sessie over de geschiedenis van het elektriciteitsnet door Prof. Ir. Lou van der Sluis. Van de eerste elektrische lamp naar de bouw van de koppel- en hoogspanningsnetten in Nederland, waar in die tijd fel over gediscussieerd is. Voornamelijk omdat de voorspelling was dat een volledig gekoppeld net grote problemen zou veroorzaken. Maar wat bleek, de toekomst voorspellen is niet zo makkelijk en het ging eigenlijk allemaal wel goed. Dit alles was voor ons natuurlijk al wel bekend aangezien dit recentelijk nog was behandeld in onze eigen “Energy Academy: 100 jaar energie” training.  

Na een korte netwerkpauze was het heden aan de beurt, de liberalisering van de energiemarkt en de gevolgen daarvan werden uitvoerig besproken door de panelleden: Hans-Peter Oskam (directeur Beleid & Energietransitie Netbeheer Nederland) en Ben Voorhorst (oud operationeel directeur TenneT).  Hier werden de nood en huidige afwezigheid van energie flexibiliteit besproken. Waar in onze huidige geliberaliseerde markt geld toch vaak de meest sturende factor is, is er nog geen methode gevonden om flexibiliteit te genereren bij de grote stroomverbruikers. Energie wordt volgens de panelleden toch te vaak gezien als een vaste kostenpost en niet iets waar de bedrijfsprocessen op aangepast moeten worden. De realisatie dat dit moet gaan veranderen is nog niet zo aanwezig bij de gebruikers. Al is er nu wel een voorproefje gegeven door de verhoogde energieprijzen.  

Toekomst

Het panel deed ook al een korte vooruitblik, voorlopend op het schema van de dag. Hier ging het vooral over de komende paar jaar, waar congestie toch een van de grotere obstakels gaat zijn. Belangrijk voor ons allen om te realiseren is dat we niet terug kunnen naar het ‘makkelijke’ systeem van de afgelopen 20 jaar. De boodschap die als klap op de vuurpijl werd meegegeven was: niet te lang nadenken in de ivoren toren hoe het perfecte systeem eruit gaat zien. Laat perfectie niet in de weg staan van progressie, maar durf te doen. Realiseer je dat de energiemarkt en het landschap gaan veranderen en we niet terug kunnen naar wat was.  

Juist die verandering, daar ging het laatste deel van het mini-congres over. Beginnend met een tipje van de sluier in het nog niet gepubliceerde plan gepresenteerd door Lennert Goemans, clusterleider energiesysteem ministerie van Economische Zaken en Klimaat. Dit plan gaat voornamelijk in op de energiemix die gaat komen in het fantastische jaar 2050, waar heel Nederland een CO2 neuraal energiesysteem zal hebben (of in ieder geval, dat is de ambitie). Zoals verwacht een grotere hoeveelheid elektriciteit, meer warmtenetten en natuurlijk ons nieuwe ‘wondermiddel’ waterstof. Maar tot mijn verrassing was er ook nog een groot deel van de energiemix die bestond uit koolstof dragers. Dit is voornamelijk voor de scheepvaart en de luchtvaart omdat die het niet zo goed doen op de minder energie dichte bronnen zoals zware batterijen of waterstof (tenzij we natuurlijk allemaal weer met de zeppelin en luchtballon willen gaan).  

Daarna was het tijd voor de echte inspiratie door Future Researcher & Innovation Expert, Cécile Cremer. Waarin ze ons meenam in een meeslepend verhaal over wat er allemaal niet mogelijk is, als we maar buiten de hokjes durven te denken. De technologie is er, maar de sociale normen en waardes houden nog veel tegen. Hoe dat werkt werd geïllustreerd met de innovation adoption lifecycle, waar het grootste verschil wordt gemaakt door de early majority. Die early majority moet zo snel mogelijk over naar het nieuwe energiesysteem en de bijbehorende manier van leven. Maar dat is geen gemakkelijke klus, vertelde ze, mensen zijn gewoontedieren die niet zo snel iets willen veranderen. Juist hierom is het belangrijk om te durven en te proberen, de zoektocht voor ons allen naar een duurzaam energiesysteem waar iedereen gebruik van kan maken.

Kan het echt?

Persoonlijk denk ik dat het wel kan, die transitie. Ik geloof er wel in. Maar het wordt niet makkelijk. Het is de grootste teambuilding activiteit van heel Nederland (of eigenlijk de wereld natuurlijk). Ik denk dat vooral de woorden van Hans-Peter over energieflexibiliteit mij aanspraken: het systeem moet en gaat grootschalig veranderen. Ik denk dat wij Nederlanders dat wel kunnen, het weer is nu al een van onze favoriete gespreksonderwerpen. En besef dat we nu ook al flexibel zijn met het weer, ik ga in ieder geval niet in de regen op een terrasje zitten!   

Met deze inspirerende woorden verlieten wij, na een gezellige netwerkborrel, het evenement. Junior als we zijn, zonder een foto van onze aanwezigheid te hebben gemaakt. Maarja, dat is dan nog een bonus leermoment van deze dag. Tot de volgende excursie! 

Data Scientist

Meer weten?

"*" geeft vereiste velden aan

Privacyverklaring*
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

De toekomst is ontzettend moeilijk om accuraat te voorspellen, maar kennis van het verleden kan helpen om toch een goede poging te doen. Voor het energiedomein geldt dat precies zo. Wie wil dat nou niet allemaal te weten komen in één blog?

Data Scientist

Meer weten?

"*" geeft vereiste velden aan

Privacyverklaring*
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Dit artikel delen

Bekijk ook deze artikelen

Er draait echter wel een stevige energiecentrale voor. Met de toename van AI-gebruik, stijgen ook de zorgen over de impact op het klimaat. Rekenen kost nu eenmaal energie, en AI...
Zelf loop ik al lange tijd met de vraag: Wat is de beste snelheid voor je elektrische auto, om zo snel mogelijk op je bestemming te komen? (Inclusief tijd gespendeerd...
We trappen de teamdag af met een heerlijke lunch, genietend van het uitzicht op het strand. Nadat we zijn bijgepraat is het tijd voor onze eerste gastspreker. Marcel van Munster...

Samen met ons bouwen aan een duurzame toekomst? Neem contact op!

Maak impact. Samen. Jij ook?

"*" geeft vereiste velden aan

Privacyverklaring*
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

×

Welkom bij Infiniot! Wij helpen je graag verder op weg.

× Stel hier jouw vraag