CEng komt overwaaien vanuit het Verenigd Koninkrijk waar het heel gebruikelijk is om lid te zijn van een van de vele ingenieurs-verenigingen zoals The Institution for Engineering and Technology (IET) waar ik lid van ben. Je kunt dan via zo’n vereniging toewerken naar een professionele registratie. Het idee is dat je na het afronden van je opleiding, competenties gaat ontwikkelen op een aantal gebieden zoals (project) management, persoonlijk leiderschap en ethiek. De verkregen competenties kunnen dan worden vergeleken met een competentie-framework (UK-SPEC) die hoort bij een van de professionele registraties. De belangrijkste professionele registraties zijn IEng (Incorporated Engineer) en CEng waarbij de eerste zich focust op het implementeren van bestaande engineering oplossingen en het laatste zich focust op het implementeren van engineering oplossingen i.c.m. innovatieve methoden en technieken. Daarnaast zijn CEng engineers vaak verantwoordelijk voor complexere en innovatieve projecten.
UK-SPEC (Standard for Professional Engineering Standard) competentie-framework https://rin.org.uk/page/ProfessionalReg
Het behalen van een professionele registratie betekent dat je vaak jarenlang ervaring op moet doen, lid moet zijn van een erkende ingenieurs-vereniging en een portfolio van je projecten en trainingen moet samenstellen. Als laatste word je geïnterviewd door 2 senior leden (met dezelfde domein kennis) van de desbetreffende ingenieurs-vereniging. Wanneer zij vast stellen dat je voldoet aan de gestelde eisen, zoals beschreven in het competentie-framework, word je ingeschreven in het CEng-register van de Britse Engineering Council en mag je de internationaal beschermde titel CEng achter je naam zetten.
In Nederland is het nu ook mogelijk om je IEng of CEng status te halen via KIVI (Koninklijk Instituut Voor Ingenieurs); enkele grote ingenieurs bureaus in Nederlands laten hun senior engineers al op die manier certificeren.
Wat is het voordeel van de CEng certificering voor mij? De ontwikkelingen in het energie net, zoals de digitalisering van het energie net, spelen zich niet alleen af in Nederland maar wereldwijd. Sinds mijn promotieonderzoek in het Verenigd Koninkrijk, begeef ik mij daarom in internationale elektrotechniek – gerelateerde kennis kringen zoals CIGRE werkgroepen, conferenties en journal-review panels. Het hebben van CEng helpt daarbij om te laten zien dat ik een professional ben in mijn vakgebied. Is dit het dan? Nee, ik moet jaarlijks laten zien dat ik mij bijschool door bijvoorbeeld het bijwonen van conferenties, Webinars en andere trainingen/cursussen.