Maar wat als je gewoon zelf een zon maakt?
Dankzij een zeer recente doorbraak is die mogelijkheid een stap dichterbij! De zon draait op kernfusie, en een team van Amerikaanse wetenschappers is er op 5 december (dank u Sinterklaasje) in geslaagd om voor het eerst in de geschiedenis een kernfusiereactie te creĆ«ren met een netto-opbrengst ā wat inhoudt dat er meer energie uit komt dan het kost om hem te starten en draaiende te houden.
De reactiekamer in het LLNL
In het Lawrence Livermore National Laboratory in California heeft men metĀ inertial confinement fusion, een proces waarbij een minuscule hoeveelheid waterstofplasma met ās werelds meest krachtige laser beschoten wordt, de reactie in gang gezet waarbij meer energie vrijkwam dan er in ging. In theorie zou deze technologie met een glas waterstof een huishouden honderden jaren van energie kunnen voorzien. Goed nieuws voor de energietransitie dus!
Van kernfusie wordt nu zoān zeventig jaar geroepen dat het een heilige graal is, die pas āover vijftig jaarā echt inzetbaar kan worden. Een volledig schone, CO2-emissie-vrije energiebron, die als brandstof slechts het meest voorkomende element in het heelal nodig heeft, en geen radioactief afval produceert.
Het afvalproduct is namelijk helium. Pak de ballonnen, tijd voor een feestje!
Nieuwsgierig? LeesĀ het uitgebreide verslagĀ van de BBCĀ ofĀ hoe het werkt!