Warmtetransitie

Niet alleen de vraag naar elektriciteit groeit. Juist ook warmtenetten worden steeds belangrijker. Daarom hebben wij ook expertise in huis voor de digitalisering van de warmtetransitie.

Warmtetransitie: de onderschatte uitdaging van de energietransitie

Wie aan de energietransitie denkt, denkt al snel aan het elektriciteitsnet, energie opwekken met wind en zon, maar ook aan nieuwe elektrische afnemers zoals elektrische mobiliteit en warmtepompen. Het grootste gedeelde van de energietransitie in met name de bebouwde omgeving vindt echter plaats buiten de elektriciteitsnetten. Zo’n 80% van de energie die we daar gebruiken is voor de omzetting naar warmte, veelal in de vorm van aardgas. De transitie op gebied van warmte is zelfs zo’n vier keer groter dan bij elektrische energie.

Gelukkig ligt niet de volledige uitdaging voor deze warmtetransitie bij het elektriciteitsnet, maar is het mogelijk om deze te spreiden over drie hoofdoplossingen: naast elektrificatie, ook bio- en groen gas en warmtenetten.

De keuze voor een specifieke oplossing wordt heel vaak op wijkniveau gemaakt door de gemeenten in hun zogenaamde warmtevisie. Naast de technische oplossingen om de warmtebehoefte in te vullen, is vaak de verstandigste eerste stap de warmtevraag te verminderen, energiebesparing dus. In de gebouwde omgeving kun je vaak kiezen voor bouwkundige verduurzamingsoplossingen, betere isolatie is daarbij de grootste. In de industrie zijn ook slimmere, lokale regelingen of andere procesoptimalisaties logische keuzes.

Lokale optimalisatie van vraag en aanbod

Ontwikkeling van betrouwbare software

Digitaliseren als sleutel voor de warmtetransitie

De meerwaarde van data en IT in de warmtetransitie

Net als bij de transitie op het elektriciteitsnet kent de warmtetransitie de grote uitdaging om vraag en aanbod bij elkaar te brengen, waarbij het systeem betrouwbaar en betaalbaar moet blijven. Data-analyses en slimme sturing helpen hierbij! Grootste transitie is die van ons huidige gasnet met grote capaciteit, buffers en een centrale architectuur naar een nieuw systeem. Een nieuw systeem met andere uitgangspunten vraagt om lokale optimalisatie van vraag en aanbod, is een enorme klus. De inpassing van deze nieuwe oplossingen, de andere manier van regelen en het beheersbaar houden vraagt om een grote mate van digitalisering, ook in samenhang met andere lokalel energieoplossingen. Wij zien het ontwikkelen van nieuwe oplossingen hiervoor als een mooie uitdaging om de wereld op dit gebied weer een stukje duurzamer te maken.

Om de warmtetransitie vorm te kunnen geven en daarbij een bijdrage te kunnen leveren vanuit de digitalisering komen meerdere disciplines bij elkaar. De analyse van het gedrag van het energiesysteem, de nieuwe energiebehoefte, de meest optimale omzetting daarvan naar de beste alternatieve energiedrager is een expertisegebied van de Data Scientist. Het robuust ontsluiten en goed combineren van data uit metingen in bestaande en nieuwe energie netten, waarbij zowel streamingdata als vele soorten contextdata vaak op hoge snelheid en met hoge volumes verwerkt moet worden is een expertisegebied van de Data Engineers. Al deze data en controlprocessen vragen om betrouwbare software. Interactie met klanten, netbeheerders, monteurs, leveranciers en overheid via webapplicaties of apps, het kunnen toepassen van contracten en control van het systeem met de juiste protocollen is een expertisegebied van de Software Engineers. Dit dataproces secure en privacyproof inrichten en laten verlopen tenslotte is een expertise gebied van onze Security Experts.

Meer weten?

"*" geeft vereiste velden aan

Privacyverklaring*
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Infiniot in de praktijk​

Onze samenwerkingen leveren bijzondere resultaten op. Wij zijn trots op deze projecten en laten ze dan ook graag zien in onze referentiecases. Hierin laten we onze klanten aan het woord. Benieuwd naar hun ervaring met onze dienstverlening?

Stichting ElaadNL is een initiatief van de Nederlandse netbeheerders en bestaat sinds 2009. Sindsdien heeft...

Onze expertises

Vanuit onze domeinkennis ondersteunen we organisaties, van advies tot implementatie en van beheer tot innovatie. Een greep uit onze expertises:

IOT

Internet of Things, ook wel IOT genoemd, geeft ons de potentie om nog meer uit het energiesysteem te halen, bijvoorbeeld met enabling technology.

Innovatie

Innovatie en energie zijn onlosmakelijk verbonden. We moeten namelijk blijven vernieuwen om tot nieuwe inzichten te komen. Dat doen we bij Infiniot!

AI

Artificial intelligence is één van de bouwstenen voor het verwerken en verzamelen van data. Bij Infiniot zijn wij volop bezig met kunstmatige Intelligentie!

Samen met ons bouwen aan een duurzame toekomst? Neem contact op!

Maak impact. Samen. Jij ook?

"*" geeft vereiste velden aan

Privacyverklaring*
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

×

Welkom bij Infiniot! Wij helpen je graag verder op weg.

× Stel hier jouw vraag