Elaad: Leven van de wind en rijden op de zon

Stichting ElaadNL is een initiatief van de Nederlandse netbeheerders en bestaat sinds 2009. Sindsdien heeft deze stichting ongeveer 1900 publieke laadpalen geplaatst in Nederland. Inmiddels heeft ElaadNL haarzelf gepositioneerd als hét kennis- en innovatiecentrum op het gebied van slimme laadinfrastructuur en smart charging in Nederland. Onder smart charging wordt verstaan dat de laadsnelheid van elektrisch vervoer dynamisch gestuurd wordt, bijvoorbeeld ten behoeve van de stabiliteit van het elektriciteitsnet.

IT & Ontwikkeling

Het IT team van ElaadNL is verantwoordelijk voor het implementeren van oplossingen rondom smart charging. In deze (zowel Nederlandse als Europese) pilots wordt volgens Agile/Scrum gewerkt en heeft het IT team een smart charging platform ontwikkeld: InCharge. InCharge heeft een moderne architectuur gebaseerd op microservices middels RabbitMQ en Python. Dit platform faciliteert de verschillende projecten binnen ElaadNL door dienst te doen als schakel tussen fysieke laadpalen en betrokken partijen, waaronder netbeheerders.

Naast de ontwikkeling aan InCharge, heeft het IT-team van ElaadNL zichzelf voorzien van een uitgebreide Continuous Integration bouwstraat. Deze DevOps ontwikkelstraat is in-house opgezet en bevat onder meer faciliteiten voor: unit-testing, integration-testing, packaging en deployment (OTAP). Alle software wordt zorgvuldig door deze straat getrokken, alvorens het IT-team de software aan de productie omgeving toevertrouwt.

Bekijk ook deze projecten

Enexis Netbeheer is één van de zeven netbeheerders in Nederland. De belangrijkste taak van een...
Op een aantal drukke plekken in Nederland lopen gemeenten al tegen limieten aan wanneer het...
Vanuit de ambities om meer datagedreven te gaan werken en meer waarde uit de data...

Innovatie

Bij ElaadNL wordt continu vooruitgekeken. welke problemen zien we momenteel en welke (nieuwe) technologie biedt de juiste oplossing? Een van deze veelbelovende technologieën is DLT (distributed ledger technology). De bekendste DLT-oplossing is de blockchain waarbij informatie en geldwaarde decentraal worden opgeslagen over een netwerk van verbonden machines. Blockchain heeft echter enkele zwakke punten die aangepakt zijn in “het jongere broertje van blockchain” genaamd IOTA. Door eLaad is ’s werelds eerste laadpaal ontwikkeld die volledig op IOTA werkt. Alle communicatie en geldtransacties vinden plaats op het IOTA-netwerk en vereisen geen eMSP (e mobility service provider) die voor de afrekening zorgt. Naast directe betalingen aan deze laadpaal door een app-gebruiker, kan de paal ook direct met een elektrische auto communiceren. Dit werkt middels een hardware oplossing die ook gebruikt wordt in de ISO-15118 standaard waar door veel autofabrikanten momenteel aan ontwikkeld wordt.

Naast de laadpaal is er een tweede IOTA-project ingevuld waarbij een demonstrator is gebouwd die smart charging demonstreert gebaseerd op IOTA. Een transformator monitort continu het verbruik en stuurt verzoeken uit naar verbonden laadpalen om het vermogen te minderen als de transformator tegen zijn limiet aan loopt. Als een laadpaal positief reageert op dit verzoek zal de transformator dit automatisch detecteren en een bedrag in IOTA uitbetalen als beloning voor de flexibiliteit die de laadpaal heeft geboden.

Data

Zoals gezegd, verkent ElaadNL innovatieve oplossingen rondom smart charging. Bij deze pilot projecten is veel data beschikbaar. Door deze data te analyseren kunnen we veel leren en oplossingen nog slimmer maken. Via verschillende pilots wordt gekeken naar hoe een consument smart charging ervaart en kijken we bovendien of huishoudens met deze slimme sturing een bijdrage kunnen leveren aan het opvangen van pieken in het elektriciteitsnet. Daarnaast werkt ElaadNL samen met verschillende partners om algoritmes te ontwikkelen voor smart charging: algoritmes die vertellen hoe lang de auto aan de laadpaal staat en algoritmes die het ideale laadmoment bepalen, rekening houdend met de netbelasting, het groene stroomaanbod en de actuele elektriciteitsprijs. Om de data die bij al deze projecten vrijkomt op te kunnen slaan en te analyseren, is er een dataplatform opgezet. Dit dataplatform is veilig, schaalbaar, flexibel en heeft de mogelijkheden om data en/of analyses uit te wisselen met verschillende organisaties.

Infiniot werkt al meerdere jaren binnen ElaadNL mee aan bovengenoemde zaken. Onze engineers zijn werkzaam in het IT-team en in het Data-team. Hierbinnen houden we ons bezig met onder andere data science, (DevOps) softwareontwikkeling, dataplatform ontwikkeling en prototyping met Distributed Ledger Technology (DLT).

Samen met ons bouwen aan een duurzame toekomst? Neem contact op!

Maak impact. Samen. Jij ook?

"*" geeft vereiste velden aan

Privacyverklaring*
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

×

Welkom bij Infiniot! Wij helpen je graag verder op weg.

× Stel hier jouw vraag