Het detecteren van storingen in het middenspanningsnet van Stedin met behulp van AI

Het elektriciteitsnet wordt steeds dynamischer, waardoor het steeds belangrijker wordt voor netbeheerders (ook wel Distribution Sytem Operators, DSO’s genoemd) zoals Stedin om hun net goed te monitoren. Daarom komen er steeds meer sensoren in het net. Door de grote hoeveelheden data die dit met zich meebrengt wordt het steeds moeilijker om dit met het menselijk oog te monitoren. Hier springen de experts van Infiniot graag bij met een slimme oplossing.

De uitdaging van Stedin

Het detecteren van kritieke situaties, zoals storingen, vanuit de immense stroom aan alarmen is een enorme tijdrovende taak. Bij Stedin gaat het om zo’n 20.000 alarmen per dag, waarbij er gemiddeld slechts 1 storing voorkomt. Daarom kan het ook steeds vaker voorkomen dat kritieke situaties over het hoofd worden gezien door het groeiende aantal alarmen. Om de bedrijfsvoerder van Stedin te ondersteunen bij het monitoren van het elektriciteitsnet, is er een Smart Alarming tool gemaakt om met behulp van AI mogelijke kritieke situaties te detecteren. 

Bekijk ook deze projecten

Op een aantal drukke plekken in Nederland lopen gemeenten al tegen limieten aan wanneer het...
Stichting ElaadNL is een initiatief van de Nederlandse netbeheerders en bestaat sinds 2009. Sindsdien heeft...
Vanuit de ambities om meer datagedreven te gaan werken en meer waarde uit de data...

Smart Alarming tool als oplossing

Het systeem bestaat uit verschillende onderdelen, waaronder een software deel en een machine learning deel. Allereerst is er uitvoerig onderzoek gedaan naar het detecteren van storingen in het middenspanningsnet met behulp van machine learning. Hierbij is een model ontwikkeld dat ongeveer 94% van alle storingen detecteert.. Van 20.000 alarmen per dag, kunnen we teruggaan naar gemiddeld slechts twee relevante meldingen per dag waarnaar gekeken moet worden door een bedrijfsvoerder. Dit zorgt ervoor dat deze bedrijfsvoerders zich kunnen focussen op échte storingen. Ook worden storingen sneller gedetecteerd en hebben we de analysetijd kunnen verkorten, een enorme winst voor Stedin.

AI als succesvolle ondersteuning

Dit project is uitgevoerd voor en in samenwerking met de bedrijfsvoering van Stedin. De smart alarming tool draait al sinds eind 2019 in het OT domein van Stedin. Daarnaast zijn we in 2022 weer gestart met het vernieuwen van het machine learning model, waarmee we hopen de performance weer een boost te geven. De tool wordt nog steeds intensief gebruikt door de bedrijfsvoerders. Dit toont aan dat je met een combinatie van machine learning en software engineering een AI tool kan maken die handmatig werk succesvol kan ondersteunen.

Samen met ons bouwen aan een duurzame toekomst? Neem contact op!

Maak impact. Samen. Jij ook?

"*" geeft vereiste velden aan

Privacyverklaring*
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

×

Welkom bij Infiniot! Wij helpen je graag verder op weg.

× Stel hier jouw vraag