De groei van elektrische mobiliteit vraagt om een betrouwbare laadinfrastructuur. Dit zorgt voor extra belasting op het energienet. Juist hierbij dragen slimme oplossingen bij aan het beheersen van ongewenste effecten.
Home » Energietransitie » Elektrische mobiliteit
Een van de grote topics binnen de energietransitie is de stap van fossiel naar emissievrij vervoer. Op dit moment is de elektrische auto hiervoor één van de oplossingen. Een elektrische auto kan met groene stroom opgeladen worden, stoot geen CO2 uit en is efficiënter in verbruik dan benzine- of dieselauto’s. De transitie is ingezet: het vervoer in Europa verandert in elektrisch vervoer en Nederland is hierin een van de koplopers.
Het is niet haalbaar om de auto van elk huishouden op hetzelfde moment volledig op te laden. Er zijn twee manieren om deze uitdaging aan gaan: de huidige aansluitingen verzwaren (overal dikkere kabels in de grond), of slimmer omgaan met de bestaande laadinfrastructuur. Dit laatste doe je bijvoorbeeld door smart charging, ook wel slim laden, toe te passen. Dit zorgt er voor dat de laadsnelheid bepaald wordt op basis van de hoeveelheid beschikbare energie en bijvoorbeeld het laden uitgesmeerd wordt over de volledige tijd dat de auto aan de lader gekoppeld is. Zo heeft iedere auto een volle accu zonder dat het net overbelast raakt.
Slim laden wordt al veel toegepast, maar is nog volop in ontwikkeling. Hoe garanderen we een voldoende opgeladen accu voor iedereen in de ochtend? Hoe maken we slim laden transparant? Hoe bewegen we thuisladers (met een eigen oprit en laadpaal) om mee te doen? Dat zijn vraagstukken waar wij hard aan werken. Voor onze klanten, maar ook binnen Infiniot zelf.
Zo rijden wij al sinds 2018 elektrisch en zijn wij op weg naar een 100% elektrisch wagenpark. Door zelf midden in deze elektrische mobiliteit te staan, begrijpen we het EV-domein nog beter. We onderkennen de noodzaak van een stabiele en gebruiksvriendelijke laadinfrastructuur en zijn er veel aan gelegen om deze te helpen verbeteren. Daar werken we bij onze klant ElaadNL met overtuiging aan mee door data science, software engineering en data engineering effectief in te zetten.
Zoals hierboven genoemd gebruiken we onze kennis op het gebied van data science, software engineering en data engineering om elektrische mobiliteit vooruit te helpen en te zorgen dat ons elektriciteitsnet niet overbelast raakt. Ook wordt op meerdere plekken innovatie toegepast, door bijvoorbeeld mee te werken aan de eerste IOTA laadpaal. IOTA is een crypto om kleine betalingen mee te kunnen doen. Op deze manier betalingen doen zorgde ervoor dat we geen laadpas meer hoefden te gebruiken, maar betalingen direct tussen laadpaal en auto werden afgehandeld. Een succesvol project, maar gezien de crypto markt nu te risicovol om op grote schaal toe te passen.
"*" geeft vereiste velden aan
Onze samenwerkingen leveren bijzondere resultaten op. Wij zijn trots op deze projecten en laten ze dan ook graag zien in onze referentiecases. Hierin laten we onze klanten aan het woord. Benieuwd naar hun ervaring met onze dienstverlening?
Vanuit onze domeinkennis ondersteunen we organisaties, van advies tot implementatie en van beheer tot innovatie. Een greep uit onze expertises:
Internet of Things, ook wel IOT genoemd, geeft ons de potentie om nog meer uit het energiesysteem te halen, bijvoorbeeld met enabling technology.
Innovatie en energie zijn onlosmakelijk verbonden. We moeten namelijk blijven vernieuwen om tot nieuwe inzichten te komen. Dat doen we bij Infiniot!
Artificial intelligence is één van de bouwstenen voor het verwerken en verzamelen van data. Bij Infiniot zijn wij volop bezig met kunstmatige Intelligentie!
Maak impact. Samen. Jij ook?
"*" geeft vereiste velden aan
Met slimme IT / OT oplossingen voor de energiemarkt maken wij het verschil!
Welkom bij Infiniot! Wij helpen je graag verder op weg.