Het creëren van een offline vangnet voor laadinfrastructuur

Op een aantal drukke plekken in Nederland lopen gemeenten al tegen limieten aan wanneer het gaat over het aansluiten van nieuwe laadpalen op het net. Dit probleem zal alleen maar toenemen naarmate we steeds meer elektrificatie zullen gaan toepassen in de vervoersector.

Stichting ElaadNL is het kennisinstituut namens de netbeheerders om dit soort vraagstukken te onderzoeken. Een voorbeeld van zo’n innovatieproject is “SmoothEMS with GridShield”.

De uitdaging van elektrisch laden

Het laden van elektrische voertuigen kan zorgen voor overbelasting van kabels en/of transformatoren. Met slim laden is dit probleem tegen te gaan, maar dit is soms niet genoeg. Een voorbeeld van slim laden is ‘s-nachts i.p.v. tijdens etenstijd. Ook kan door een slechte of weggevallen internetverbinding iets misgaan waardoor slim laden niet goed meer werkt. GridShield is hiervoor de beoogde oplossing.

Bekijk ook deze projecten

Stichting ElaadNL is een initiatief van de Nederlandse netbeheerders en bestaat sinds 2009. Sindsdien heeft...
Enexis Netbeheer is één van de zeven netbeheerders in Nederland. De belangrijkste taak van een...
Het elektriciteitsnet wordt steeds dynamischer, waardoor het steeds belangrijker wordt voor netbeheerders (ook wel Distribution...

GridShield, vangnet als oplossing

Slim laden en vergelijkbare bestaande oplossingen zijn afhankelijk van stabiele internetverbindingen, slimme profielen, directe/centrale aansturing en/of Artificial Intelligence. GridShield is bedacht om offline, robuust en decentraal slim te blijven laden.

In de transformator wordt gemeten wanneer er overbelasting is. Zodra er overbelasting is, wordt er voor het desbetreffende gebied een radio-signaal gestuurd naar alle laadpalen in dit gebied. Zij verlagen tijdelijk het laadvermogen. Zodra er geen overbelasting meer is, worden de vermogens weer verhoogd met zo’n zelfde signaal. Dit systeem werkt dus altijd en overal, onafhankelijk van alle bestaande slimme systemen en onafhankelijk van het internet. Met encryptie worden de communicatieberichten ook beveiligd tegen hacking.

Resultaat en toekomst

Er zijn al verschillende succesvolle tests uitgevoerd met het aansturen van verschillende typen laadpalen op de living labs. Dit zijn testlocaties van partners van project GridShield zoals ASR, Universiteit Twente, AmperaPark, Mennekes en Kropman.

Uiteindelijk is het de bedoeling om te zorgen dat elke nieuwe laadpaal beschikt over GridShield technologie. Ook zou in de toekomst de netbeheerder de mogelijkheid moeten hebben om in gebieden met veel belasting GridShield technologie in de transformator te plaatsen. Op deze manier wordt de transformator altijd beschermd tegen overbelasting.

Samen met ons bouwen aan een duurzame toekomst? Neem contact op!

Maak impact. Samen. Jij ook?

"*" geeft vereiste velden aan

Privacyverklaring*
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

×

Welkom bij Infiniot! Wij helpen je graag verder op weg.

× Stel hier jouw vraag