De krapte op het elektriciteitsnet is wekelijks in het nieuws. Dit is een situatie waarbij in een gebied te veel huishoudens of bedrijven tegelijkertijd energie vragen of opwekken en waar nieuwe klanten niet kunnen worden aangesloten op het net.
Home » Energietransitie » Netcongestie
Op een doordeweekse avond rond 18.00 uur bijvoorbeeld: elektrische kookplaten en ovens staan aan voor het avondeten en de auto wordt aan de laadpaal gehangen. Overdag is niemand thuis, maar wekken de zonnepanelen wel energie op die niet verbruikt wordt. Gevolg: een spitsmoment op het elektriciteitsnet.
Netcongestie bestaat zowel in de vorm van tekort aan levercapaciteit voor een nieuwe fabriek als een beperking van invoeding door bijvoorbeeld zonnevelden. Soms is de beperking op beide in een gebied aan de orde. Deze situaties willen we uiteraard voorkomen.
Ook leidt netcongestie van het elektriciteitsnet tot overbelasting van bijvoorbeeld kabels en transformatoren met gevaarlijke situaties, storingen, en versnelde veroudering van componenten tot gevolg. Daarnaast kan congestie ook problemen opleveren voor de apparaten thuis. Er zit dus een harde maximumgrens aan de hoeveelheid energie die op piekmomenten getransporteerd kan worden door het net.
Het net is op veel plekken in Nederland vol, in de zin dat er tijdelijk geen nieuwe aansluitingen bij komen en dat bestaande aansluitingen niet worden verzwaard. Maar tegelijkertijd is er op diezelfde plekken in Nederland ruimte over op het net buiten die spitsmomenten. Door de vrije beschikbare ruimte beter te gebruiken kan netcongestie worden voorkomen of gereduceerd. Daarvoor is het wel nodig de netsituatie lokaal goed te kennen. Meetdata uit de laag- en middenspanning biedt dat inzicht.
De netbeheerder is actief bezig sensoren in het middenspanningsnet te plaatsen, ook biedt de slimme meter inzichten die nodig zijn, echter door privacyregels is niet alle data vrij beschikbaar. Bij voorkeur wordt de meetdata “live” verzameld, want dat stelt een netbeheerder in staat om de drukte op het net te monitoren en te regelen. Zo maakt Enexis al gebruik van het slim meten van data. De opgebouwde meethistorie kan daarnaast worden gebruikt voor de ontwikkeling van voorspelmodellen die nodig zijn om de beschikbare transportcapaciteit en eventuele restricties op tijd te communiceren. Om netcongestie het hoofd te bieden zijn innovatieve en robuuste data engineering, software engineering, security, en data science dan ook essentieel. Dat is dan ook precies waar wij met onze software- en data experts hard aan werken binnen de energiesector. Met onze slimme oplossingen gaan wij samen met jou de uitdaging van netcongestie aan.
"*" geeft vereiste velden aan
Onze samenwerkingen leveren bijzondere resultaten op. Wij zijn trots op deze projecten en laten ze dan ook graag zien in onze referentiecases. Hierin laten we onze klanten aan het woord. Benieuwd naar hun ervaring met onze dienstverlening?
Vanuit onze domeinkennis ondersteunen we organisaties, van advies tot implementatie en van beheer tot innovatie. Een greep uit onze expertises:
Internet of Things, ook wel IOT genoemd, geeft ons de potentie om nog meer uit het energiesysteem te halen, bijvoorbeeld met enabling technology.
Innovatie en energie zijn onlosmakelijk verbonden. We moeten namelijk blijven vernieuwen om tot nieuwe inzichten te komen. Dat doen we bij Infiniot!
Artificial intelligence is één van de bouwstenen voor het verwerken en verzamelen van data. Bij Infiniot zijn wij volop bezig met kunstmatige Intelligentie!
Maak impact. Samen. Jij ook?
"*" geeft vereiste velden aan
Met slimme IT / OT oplossingen voor de energiemarkt maken wij het verschil!
Welkom bij Infiniot! Wij helpen je graag verder op weg.