Met slim meten klaar voor de toekomst

Enexis Netbeheer is één van de zeven netbeheerders in Nederland. De belangrijkste taak van een netbeheerder is het aanleggen en onderhouden van het energienet in Nederland. Bovendien zorgt een netbeheerder voor het transport van energie: we vervoeren energie van de elektriciteitscentrale of het gasstation naar uw woning of uw bedrijf.

Een slimmer en wendbaarder net

De energietransitie brengt een sterke verandering in het gebruik van het energienet met zich mee. Om hierop voorbereid te zijn, zijn veranderingen in het net noodzakelijk. Een eerste stap hierin is het verkrijgen van inzicht. Hiervoor dient het net op een slimme manier bemeten te worden.

In het project Dali worden deze netten op een kosteneffectieve en betrouwbare manier bemeten. De Dalibox is hierin een belangrijk component. De Dalibox is een instrument dat in middenspanningsstations wordt geplaatst en de meetgegevens van allerlei sensoren in dat station verzamelt, om deze vervolgens naar een centrale opslag te sturen. Vanuit deze centrale opslag kunnen allerhande analyses worden uitgevoerd om nieuwe inzichten te creëren.

Het platform dat verantwoordelijk is voor het uitlezen van deze boxen heet Salvador. Met het Salvadorteam wordt nog volop ontwikkeld aan het platform voor een betere schaalbaarheid, beveiliging, en bruikbaarheid.

Bekijk ook deze projecten

Vanuit de ambities om meer datagedreven te gaan werken en meer waarde uit de data...
Het elektriciteitsnet wordt steeds dynamischer, waardoor het steeds belangrijker wordt voor netbeheerders (ook wel Distribution...
Stichting ElaadNL is een initiatief van de Nederlandse netbeheerders en bestaat sinds 2009. Sindsdien heeft...

Enexis zet breed in op wendbaar werken

Niet alleen in het verslimmen van de infrastructuur ten behoeve van verdeelstations wordt wendbaar gewerkt. Enexis deed twee jaar intern experimenteel onderzoek in haar eigen praktijk: Wat kan Agile werken betekenen voor een netbeheerder met haar uitdagende maatschappelijke verantwoordelijkheden in een veranderend energielandschap? Niet alleen het meer bekende “scrummen” wordt steeds meer toegepast, een werkvorm welke zeer geschikt is voor projecten met een innovatief karakter: vandaag de dag wordt ook het minder bekende Kanban toegepast op de minder innovatieve, maar zeker niet minder belangrijke projecten. Denk bijvoorbeeld aan het (wettelijk voorgeschreven) aanbesteden van de noodzakelijke middelen, of het implementeren van nieuwe gereedschappen voor technische medewerkers. Het projectenbureau van Enexis heeft bewust gekozen voor een transitie naar een meer wendbare cultuur, en begint hiervan de vruchten te plukken.

Samen met Enexis werkt Infiniot mee aan bovengenoemde uitdagingen in verschillende rollen; product owner, scrum master en Agile coaching.

Samen met ons bouwen aan een duurzame toekomst? Neem contact op!

Maak impact. Samen. Jij ook?

"*" geeft vereiste velden aan

Privacyverklaring*
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

×

Welkom bij Infiniot! Wij helpen je graag verder op weg.

× Stel hier jouw vraag