De term Internet of Things (IoT) wordt de laatste decennia veel gebruikt. Het zit niet voor niets in onze bedrijfsnaam! IoT in onze naam verwijst naar fysieke objecten die verbonden zijn met elkaar en met systemen over de hele wereld via netwerken.
Het belangrijkste doel van IoT: data verzamelen en uitwisselen over de toestand van de fysieke wereld. IoT data over het energiesysteem geeft ons de potentie om veel meer inzicht te krijgen in het gedrag van het energiesysteem en dit systeem beter te gaan beheersen.
Er zijn tal toepassingen voor IoT systemen binnen de energietransitie. In veel gevallen speelt IoT de rol van enabling technology. Dat is een technologie concept dat de technische keten ontwerpt en implementeert om de data te ontsluiten en daarmee de energie business processen te verbeteren. Deze toepassingen worden ook vaak genoemd in de context van Smart Grids als we het hebben over netcongestie.
"*" geeft vereiste velden aan
De energie-infrastructuur van netbeheerders is vaak al tientallen jaren oud. Met behulp van IoT kan er veel data verzameld worden over deze infrastructuur. Data die wordt gemeten en ontsloten door het gebruik van Internet of Things kan worden gevoed in slimme algoritmes die berekenen hoe lang de levensduur van assets nog is. Zo kan er op basis van (near) real-time data worden voorspeld hoe verouderd de assets zijn. Op basis van die gegevens kunnen er hele specifieke onderhoudsmaatregelen worden genomen. Zo wordt de infrastructuur data-gedreven en efficiënt onderhouden.
Energienetten worden vanwege de stabiliteit van het systeem opgedeeld in verschillende secties. Die secties worden beveiligd door beveiligingsrelais’. Zodra er een kortsluiting optreedt in een bepaalde sectie en deze kortsluiting gedetecteerd wordt door het relais, schakelt hij de verbinding uit, zodat de kortsluiting niet verplaatst naar andere secties. Traditioneel worden relais’ ingesteld op basis van vaste regels. Echter, door de energietransitie is het gedrag van het elektriciteitssysteem veranderd, waardoor deze vaste regels heel vaak niet meer de beste regels zijn. Door middel van IoT kan real-time gemeten worden welke belastingen er door het energienet heen bewegen. Algoritmes kunnen op basis van deze data getraind worden om automatisch nieuwe optimale beveiligingsinstellingen te bepalen en deze zelfs automatisch toe te passen op relais’. Zo wordt de dagelijkse operatie steeds slimmer en veiliger.
In de energietransitie wordt de vraag naar elektrische energie steeds groter en complexer. Het energiesysteem is zo gebouwd dat het aanbod altijd aansluit op de vraag. Er zijn al mechanismen om het aanbod zo te sturen dat het aansluit op de vraag.
Bij Demand Side Management gaat het juist vooral om het sturen van de vraag. Bijvoorbeeld met als doel om energieconsumptie te verminderen, de financiële voordelen van de verkoop van energie te verlagen (of verhogen) en/of de energie-efficiëntie van gebouwen te verbeteren. Het doel hiervan is plotse energie pieken of dalen te verwerken of te voorkomen. Dit kan alleen door real-time informatie van de energienetten op te halen en te berekenen waar en wanneer de knelpunten ontstaan en daar op te anticiperen. Door middel van IoT systemen kan deze informatie worden opgehaald en beschikbaar gesteld aan de energiemarkt. Bijvoorbeeld door dit te combineren met netrekenen.
Ons kantoor bevindt zich op de High Tech Campus in Eindhoven. Je kunt op verschillende manieren contact met ons opnemen.
"*" geeft vereiste velden aan
Onze samenwerkingen leveren bijzondere resultaten op. Wij zijn trots op deze projecten en laten ze dan ook graag zien in onze referentiecases. Hierin laten we onze klanten aan het woord. Benieuwd naar hun ervaring met onze dienstverlening?
Maak impact. Samen. Jij ook?
"*" geeft vereiste velden aan
Met slimme IT / OT oplossingen voor de energiemarkt maken wij het verschil!
Welkom bij Infiniot! Wij helpen je graag verder op weg.